Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Könyv klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Könyv klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Könyv klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Könyv klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kalács nélkül nincs húsvét.
A lágy kalács igazán ünnepi eledel,húsvétkor elmaradhatatlan.Sőt,ha nem fogyott el,tepsiben sült desszert alapanyagként is kiváló.A kalács finom búzalisztből tejjel,vajjal és tojással dagasztott,kelt,foszlós bélű,édes ízű sült tésztaféle,amelyet a magyar hagyományok szerint elsősorban ünnepekre készítenek.
Formája szerint a kalács lehet kerek és hosszúkás,telt,lyukas közepű,vagyis kuglóf és rácsosan alakított,fonott vagy sima.A 19.század végéig elkészítése azonos volt a házi kenyérével,csak formájában különbözött:kenyértésztából lyukasra alakították.
Újabban a kalács finomabb tésztából készül:a dagasztáshoz tejet használnak,a tésztát tojással gazdagítják.
A kalács szó szláv eredetű,és a név a kerek formára utal.Hasonló tésztaféleség Bulgáriában a kozunak.Franciaországban a brios. Lengyelországban a chalka.Olaszországban a panettone. Romániában a cozonac,az erdélyi szászoknál a Klotsch,a szerbeknél a kolac. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati ételek maradványa.
Néhány fogás.
Sokféle kalácsot készíthetünk,Húsvétkor a főtt sonka mellé remek az édeskés,puha foszlós kalács.Egyre nagyobb divat mostanában sós változatban,ízesítve elkészíteni-ilyen például tavasszal a medvehagymás változata.Desszertnek,a vendégek kínálásához pedig jöhetnek az édes,mindenféle finomsággal töltött változatok.Vagy desszert alapjául is felhasználhatjuk.
A kelt tésztás édességek tárháza igen gazdag.Alapvetően egy jó állagú,rugalmas,talán leginkább a kalácstésztára emlékeztető alapokból igen sokféle módon készíthetünk desszertet.Az sem mindegy,milyen alapanyagokat teszünk bele-ha igazán finom tésztát szeretnénk,több tojássárgájával,vajjal és tejszínnel dolgozzunk,és egy kis cukrot is tegyünk a tésztába.Lágyítja a sütitésztáját,és később szárad ki,ha túrót teszünk bele.
A liszt egy részét kiválthatjuk darált dióval,mogyoróval vagy mandulával,és kerülhet bele kakaó is.Jót tesz az édes kelt tésztának egy csipetnyi őrölt fahéj,szegfűszeg,szerecsendió.
Sajtos-medvehagymás kalács.
Hozzávalók:25 dkg liszt,2-2 kávéskanál só és cukor,4 dkg vaj,1,2 dl tej,fél csomag száraz élesztő;a töltelékhez 6 dkg olvasztott vaj,2 maréknyi apróra vágott medvehagyma,5 dkg reszelt sajt,1 kávéskanál só.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk.A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk az olvasztott vajjal és megszórjuk az összekevert hagymával és sajttal.Feltekerjük,a végeit befordítjuk.A tekercset az egyik végétől 3 cm-re hosszában kettévágjuk,a két szálat összefonjuk.Fél órát kelesztjük,és megsütjük.
Kalácspuding.
Hozzávalók:150 g kalács,3 dl tej,fél dl habtejszín ( nem felverve ),1 db tojás,1 narancs reszelt héja,5-8 dkg étcsokoládé,fél rúd vanília kikapart magja,2 evőkanál cukor.
Előkészítünk egy sütőtálat.A kalácsot felkockázzuk,az étcsokoládét durvára vágjuk.A tejet,a habtejszínt,a narancs reszelt héját,a tojást,a cukrot,és a vaníliát tálban jól összekeverjük.A kalácsot beleszórjuk a tejes keverékbe,megforgatjuk,hogy mindenhol érje,majd az egészet átöntjük a sütőtálba.Beleszórjuk a durvára vágott étcsokit is,és a sütőbe toljuk 25 percre.
Kakaós tekercs.
Hozzávalók:30 dkg liszt,25 dkg túró,10 dkg porcukor,csipetnyi só,fél csomag sütőpor,6 dl tej,5 evőkanál olaj;a töltelékhez:4 evőkanál porcukor,2 csapott evőkanál kakaópor;a tészta kenéséhez:2 evőkanál olaj.
A túrót összekeverjük a porcukorral,sózzuk,beleöntjük a tejet,az olajat,jól kikeverjük,végül beledolgozzuk a sütőporos lisztet.Fél cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk.Megkenjük az olajjal,meghintjük a cukros kakaóval,majd a hosszabbik oldalától feltekerjük.Egy centis szeletekre vágjuk,a csigákat tepsibe ültetjük.Sütőben világosra sütjük.
Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.március 7-13. 10.Hét
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pitébe zárt sós és édes finomságok.
Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.
Csicseriborsó-sokoldalú hüvelyes.
Szalámis Langalló.