Könyv: Csicseriborsó-sokoldalú hüvelyes.

Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 220 fő
  • Képek - 300 db
  • Videók - 195 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 124 db

Üdvözlettel,

Könyv klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 220 fő
  • Képek - 300 db
  • Videók - 195 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 124 db

Üdvözlettel,

Könyv klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 220 fő
  • Képek - 300 db
  • Videók - 195 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 124 db

Üdvözlettel,

Könyv klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 220 fő
  • Képek - 300 db
  • Videók - 195 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 124 db

Üdvözlettel,

Könyv klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Csicseriborsó-sokoldalú hüvelyes.


A csicseriborsó az egyik legmellőzöttebb  hüvelyes,pedig finom,tápláló,egészséges és számtalan fogást készíthetünk belőle.Nem csak vegetáriánusoknak való,de ők különösen szeretik,mert fehérjében különösen gazdag zöldségféle.Belőle készül a humusz,a falafel,de nagyon finom salátákban,currykban,levesekben is.Lisztjéből lepények készülnek szerte a világon.Három világrészen mintegy 10 millió hektáron termesztik.Afrikában,Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás.
A csicseriborsó a krémlevesek kellemes alapja.Jól illik a sütőtökhöz,a krumplihoz,a sárgarépához vagy a paszternákhoz.A tartalmasabb zöldség-vagy ragulevesekhez is adhatunk 1-1 konzervnyi,lecsöpögtetett csicseriborsót.A salátákba is keverhetünk egy-két maroknyit.Tehetjük rakott ételbe,töltelékbe.A darált csicseriborsóból készített,fűszeres pogácsát ehetjük magában vagy zöldségekkel,pitába töltve,humusz vagy tahini kíséretében.

                                        Csak praktikusan!

A csicseriborsó rosttartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére,illetve kezelésére.Rendszeres fogyasztása következtében csökkenthető a vér koleszterinszintje,ezáltal a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a veszélye.Kutatások igazolják,hogy pektintartalma révén lassítja az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést,a cukorbetegek számára is kedvelt növény.Fehérjetartalmának köszönhetően fogyasztják sportolók,idősek.Alacsony zsír-és magas rosttartalma kedvező fogyókúrázóknak.
A csicseriborsónak hosszú a főzési ideje ( ha konzervben vesszük,a főzéssel nem kell vesződni,de ez nem a legolcsóbb megoldás ).A száraz csicseriborsót legalább egy napig kell áztatni.Átmosás után 2-4,de akár 6 órán át is főzhetjük,amíg megpuhul.Érdemes forró sós vízben áztatni,esetleg néhány kávéskanál szódabikarbónát hozzáadni az áztatóvízhez.Nagyobb adagokból főzés után le is lehet fagyasztani,és később így adagolni a zöldséglevesekbe,salátákba.


   http://www.nosalty.hu/alapanyag/csicseriborso

Forrás: TVR Újság 2016.szeptember 19-25.       38.Hét.



Címkék: sütés-főzés.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu