Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Könyv klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Könyv klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Könyv klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Könyv klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Csicseriborsó-sokoldalú hüvelyes.
A csicseriborsó az egyik legmellőzöttebb hüvelyes,pedig finom,tápláló,egészséges és számtalan fogást készíthetünk belőle.Nem csak vegetáriánusoknak való,de ők különösen szeretik,mert fehérjében különösen gazdag zöldségféle.Belőle készül a humusz,a falafel,de nagyon finom salátákban,currykban,levesekben is.Lisztjéből lepények készülnek szerte a világon.Három világrészen mintegy 10 millió hektáron termesztik.Afrikában,Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás.
A csicseriborsó a krémlevesek kellemes alapja.Jól illik a sütőtökhöz,a krumplihoz,a sárgarépához vagy a paszternákhoz.A tartalmasabb zöldség-vagy ragulevesekhez is adhatunk 1-1 konzervnyi,lecsöpögtetett csicseriborsót.A salátákba is keverhetünk egy-két maroknyit.Tehetjük rakott ételbe,töltelékbe.A darált csicseriborsóból készített,fűszeres pogácsát ehetjük magában vagy zöldségekkel,pitába töltve,humusz vagy tahini kíséretében.
Csak praktikusan!
A csicseriborsó rosttartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére,illetve kezelésére.Rendszeres fogyasztása következtében csökkenthető a vér koleszterinszintje,ezáltal a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a veszélye.Kutatások igazolják,hogy pektintartalma révén lassítja az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést,a cukorbetegek számára is kedvelt növény.Fehérjetartalmának köszönhetően fogyasztják sportolók,idősek.Alacsony zsír-és magas rosttartalma kedvező fogyókúrázóknak.
A csicseriborsónak hosszú a főzési ideje ( ha konzervben vesszük,a főzéssel nem kell vesződni,de ez nem a legolcsóbb megoldás ).A száraz csicseriborsót legalább egy napig kell áztatni.Átmosás után 2-4,de akár 6 órán át is főzhetjük,amíg megpuhul.Érdemes forró sós vízben áztatni,esetleg néhány kávéskanál szódabikarbónát hozzáadni az áztatóvízhez.Nagyobb adagokból főzés után le is lehet fagyasztani,és később így adagolni a zöldséglevesekbe,salátákba.
http://www.nosalty.hu/alapanyag/csicseriborso
Forrás: TVR Újság 2016.szeptember 19-25. 38.Hét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pitébe zárt sós és édes finomságok.
Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.
Szalámis Langalló.
Lecsó.