Könyv: Főtt sonka nélkül nincs húsvét.

Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 220 fő
  • Képek - 300 db
  • Videók - 195 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 124 db

Üdvözlettel,

Könyv klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 220 fő
  • Képek - 300 db
  • Videók - 195 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 124 db

Üdvözlettel,

Könyv klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 220 fő
  • Képek - 300 db
  • Videók - 195 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 124 db

Üdvözlettel,

Könyv klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Könyv klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 220 fő
  • Képek - 300 db
  • Videók - 195 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 124 db

Üdvözlettel,

Könyv klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Főtt sonka nélkül nincs húsvét.




A húsvét elengedhetetlen kelléke a sonka.Bár a boltokban kapható eleve főtt sonka is,érdemes hagyományosan érlelt,csak füstölt ( nyers ) változatot venni,amit azonban magunknak kell megfőzni.Fontos az időzítés,hiszen áztatással együtt akár egy napot is igénybe vehet a sonka elkészítése.A húsvéti sonkát általában nagyszombaton szokták megfőzni,de maximum a fogyasztás előtt pár nappal érdemes megfőzni.
Először hagyjuk állni a vízben a sonkát,hogy a só nagy része kiázzon belőle:ha nagyon száraz és sós a hús akkor egy éjszakára,különben elég egy-két óra.Öntsük le az áztatólevet,és friss vízben lassan főzzük puhára a sonkát,majd hagyjuk saját levében kihűlni.Ha ugyanis a levegőn hűl,kiszárad és megkeményedik.Csak akkor szeleteljük,ha már teljesen lehűlt és megdermedt.A sonka főzőlevének egy részében a húsvéti tojásokat is megfőzhetjük.Nem kell aggódni,ha az ünnep után is marad a sonkából,hiszen könnyen változatos ételeket készíthetünk belőle.

                           Miért épp a nyúl?

Tudta,hogy évszázadokon át több állat is versenyben állt a húsvéti tojás szállításának jogáért?
Európában a gólyát,a darut és a rókát megelőzve a 17.század óta a nyúlé a poszt.Így aztán húsvétkor nyúl osztja szét a tojásokat,hogy húsvétvasárnap reggelén a csillogó szemű gyerekeknek legyen mit kosárba gyűjteniük.
A nyúl teljes joggal lett az első tavaszi ünnep jelképe:az első állat ugyanis,amely tavasszal kicsinyeket hoz a világra.A feltámadás és a termékenység szimbóluma,akárcsak a tojás.A mezei nyúluraság súlya eléri a hét kilót.Megrögzött agglegény,aki januártól októberig gondoskodik róla,hogy nőstények négyszer is fiadzanak egy évben.A két-négy kisnyúl fogakkal és nyitott szemmel jön a világra.Három hétig csak éjjelente szopnak,mert napközben a kismama már az újabb hódolóval flörtöl.És persze harapnivaló után néz:a papvirág,a pongyolapitypang és a cickafark a kedvence.Szüksége is van a jó kondícióra mindkét nem képviselőjének.Ugyanis van ellensége elég a rókától az emberig.


                              Kalácsban sütve.
Hozzávalók:30 dkg füstölt,főtt sonka,2 dkg élesztő,3 dkg cukor,1,5 dl tej,40 dkg liszt,2 db tojássárgája,5 dkg vaj+ a formához,só.
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.A lisztet,a cukrot,a csipetnyi sót,a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy tálba,ráöntjük az élesztőt,és a maradék langyos tejet,megdagasztjuk.Duplájára kelesztjük.Egy kuglófformát kivajazunk,ki lisztezünk.A megkelt tésztát átgyúrjuk,három cipót készítünk,mindegyiket kinyújtjuk a sütőforma méretére.A sonkát apró kis kockákra szeleteljük.Az alsó lapot bele helyezzük a formába,erre kerül a sonka fele,majd egy újabb lap,a sonka másik fele,és betakarjuk egy lappal.Kissé lenyomkodjuk a széleit.Kelesztjük,majd sütőben 30-35 percig sütjük.

                             Rántott sajt.

Hozzávalók:8 szelet trappista,4 db főtt tojás,4 szelet főtt sonka;a panírozáshoz:liszt,tojás,zsemlemorzsa,étolaj.
A főtt tojásokat felkarikázzuk,2-2 szelet sajt közé teszünk 1-1 szelet sonkát és pár tojáskarikát.A sajtokat duplán bepanírozzuk,majd bő olajban kisütjük.

                                  Töltött karaj.

Hozzávalók:8 szelet karaj,1 kg főtt füstölt csülök;a tormakrémhez:kis üveg ecetes torma,5 dkg margarin,2 evőkanál liszt,2 dl tej,1 tojássárgája,fél citrom leve,só,bors,cukor;a panírhoz:liszt,tojás,zsemlemorzsa;a sütéshez:olaj.
A tormakrémhez besamelt készítünk,ízesítjük.Ha kihűlt hozzákeverjük a tojássárgáját,a fél citrom levét,az üveg ecetes tormát.A húst felkockázzuk,nyolcfelé osztjuk.A karajszeleteket kiverjük,sózzuk,elősütjük.A hússzeletekre tormakrémet teszünk,a csülökkel betakarjuk,feltekerjük.Panírozzuk,és kisütjük.

Forrás:TVR ÚJSÁG 2016.március 21-27.    12.Hét.


    

 

Címkék: sütés-főzés.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu